Puoliväliriihen veroratkaisut: mitä ne tarkoittavat yrittäjälle?
Eilen päätökseen tullut puoliväliriihi on herättänyt keskustelua etenkin yrityksiin kohdistuvien toimien osalta. Ohessa kooste merkittävimmistä muutoksista ja samalla avaamme hieman sitä, mitä vaikutuksia linjatuilla muutoksilla tulevaisuudessa on yrityksiin ja yrittäjiin.
- Työn verotusta kevennetään ja ansiotuloverotuksen korkeimmat marginaaliverot alennetaan 52 prosenttiin vuonna 2026.
- Yhteisövero lasketaan 18 prosenttiin vuodesta 2027 alkaen. Osinkotulojen verotukseen taas ei kaavailtu muutoksia, joten veroalennus vaikuttaisi ainakin toistaiseksi hyödyttävän yritysten lisäksi myös yrittäjiä
- Tappioiden vähennysoikeus nostetaan nykyisestä 10 vuodesta 25 vuoteen verovuoden 2026 tappioista alkaen.
Osakevaihto ja yrityskaupat
- Osakevaihdon jälkeisiin osinkoihin muutoksia.
Nykyisellään osakevaihdossa yrityksen arvonmäärityksen on voinut tehdä usealla tavalla. Piiloarvojen esille ottamiseen perustuva arvo on nostanut osakevaihdossa syntyneen yhtiön osakkeiden matemaattista arvoa ja näin suurentanut huojennetun osingon määrää. Puoliväliriihessä linjattiin tämän ”osinkoverotuksen minimoinnin” estämisestä. Toistaiseksi on auki, milloin muutokset tulisivat voimaan (todennäköisesti vuodesta 2026) ja koskevatko ne vain tulevaisuudessa tehtäviä järjestelyjä vai myös jo tehtyjä.
Osakevaihto yritysjärjestelynä tulee säilymään relevanttina vaihtoehtona yrittäjille, jotka esimerkiksi liiketoiminnan riskejä hallitakseen haluavat liiketoimintayhtiölleen emoyhtiön.
- Yrityskaupoissa maksettavan lisäkauppahinnan verotusta lykätään siihen vuoteen, jolloin saatava ja sen määrä varmistuu. Tällä hetkellä lisäkauppahinnan tuloverotus on voinut siirtyä varsinaista kauppahintaa seuraaviin vuosiin, mutta varainsiirtoveron osalta lopullinen kauppahinta on pitänyt ”arvata” kaupantekovuonna. Vastaisuudessa tulo- ja varainsiirtoveroa maksetaan siis vain kauppahinnasta, joka on jo varmistunut.
Perintö- ja lahjavero
- Perintöveron alaraja nostetaan 20 000 eurosta 30 000 euroon
- Lahjaveron alaraja nostetaan 5 000 eurosta 7500 euroon
- Sukupolvenvaihdoshuojennuksen soveltamisala laajenee. Nykyisen oikeuskäytännön mukaan alaikäinen yritystoiminnan jatkaja ei voi saada sukupolvenvaihdoshuojennusta. Tulevaisuudessa tarkoitus on mahdollistaa alaikäisen saama huojennus, kuitenkin vain perintötilanteissa.
Lisää muutoksista voit lukea valtionvarainministeriönsivuilta: https://vm.fi/-/194055633/orpon-hallitus-riihipaatokset-vahvistavat-suomen-kilpailukykya-ja-turvallisuutta-1